Saturday, August 30, 2008

ERTI SEBUAH KEMERDEKAAN




bangun anak bangsaku...
mertabatkanlah negara kita malaysia
hayatilah kemerdekaan ini
jangan lupa khazanah warisan negara
yang sering kali disalah erti


anak bangsa menganggap merdeka..
bebas melakukan apa saja
se hingga runtuhnya akhlak bangsa
hilang pedoman dan tunjuk ajar
hidup muhibbah jadi perkaum
ananak bangsa merempat disana sini
lepak menjadi budaya muda mudi

jka begini..
dimana letaknya maruah bangsa kita
siapa akan menyambung warisan kemerdekaan
yang hampir dilupakan
dengar anak bangsaku
adat kita orang timur
punya sifat malu, bersopan santun
dan berbudi bahasakita anak zaman kemajuan
jauhkan dirimu dari perkara merugikan


sedarlah anak bangsaku
jangan kau siakan merdeka ini
ingatlah jasa dan pengorbanan pahlawan kita
gugur kebumi mempertahankan ibu pertiwi
hulurkanlah tenagamu untuk nusa dan bangsa
usah kau hulurkan diri membuat dosa

wahai anak bangsaku
usah kau tanya apakah bakti negara untukmu
tapi tanyalah..
apakah bakti kamu untuk negara?

fahamilah pesanan nenek moyang
“lindungilah bumi untuk bangsa..
lindungilah bangsa untuk negara..
lindungilah negara dari dijajah”

kisah evo7, ferrari & kelisa...

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kelisa putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik kelisa tu sedang berjalan ke hulu ke hilir cuba menahan kereta supaya membantu. tidak ada sebuah kereta pun berhenti.

tiba-tiba datangla sebuah kereta evo7 berhenti di sebelah kelisa tadi. "Ada apa nie pakcik, kereta rosak ke?" tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an.

"a'ha rosak " jawap pakcik tu simple aje.... "Ok,cam nie, saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol" mamat nie bagi idea.

"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam"

"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kelisa di depan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye. dia pun jalan la.. dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit, apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu. Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo7. apa lagi, jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia dengan kelisa org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan, dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak. Mamat evo7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal.

Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan. Vrooommm.... ..bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie.. cecah 250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

"Over..over, ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju, sebuah ferrari, sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye....... ..sebuah kelisa putih tengah cucuk angin evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!'

rEhAt MiNdA sEbEnTaR...

Dua orang kanak-kanak terjatuh ke dalam sungai dan diorang tak reti berenang.
salah seorang dari mereka menjerit, "tolong! tolong!"


Kawannya pula berkata, "Rasanya lebih baik kalau kita jerit serentak."

"Bagus juga cadangan kau tu," balas kawannya itu lalu menjerit, "Serentak! Serentak!"

Suatu hari seorang ayah dan anak kecilnya menikmati juadah minum petang bersama,
tiba-tiba anaknya bertanya, "kenapa rambut ayah beruban?"
Si ayah pun menjawab, "setiap kali kamu membuat nakal, rambut ayah akan beruban.
"Si anak tidak puas hati lalu membalas, "maknanya ayah lebih nakal dari saya sebab saya tengok rambut atuk lebih banyak uban dari ayah."

Seorang kanak-kanak menangis meronta-ronta kerana tidak mahu dibawa ke klinik.
"Dulu Atan sakit gigi, doktor tu cabut gigi Atan. Sekarang Atan sakit kepala, nanti doktor tu cabut kepala Atan pulak", rayu budak tu tersedu-sedu...


Seorang lelaki baru saja bertengkar dengan isterinya.
Habis bertengkar, secara tiba-tiba saja isterinya mengemas barang-barangnya ke dalam beg. Kenapa?", tnya si suami..

Isteri menjawab, "kita dah berkahwin lebih 15 tahun, dalam masa tu rumah ni tak pernah aman, asyik bertengkar je. Saya dah tak tahan. Saya nak tinggalkan rumah ni!"

Si suami berfikir sebantar. Dia kemudian berlari ke dalam biliknya dan membawa keluar sebuah beg pakaian.

"Betul jugak kata awk, saya pun dah tak tahan dengan dengan rumah ni, saya pun nk ikut awak kluar dari rumah ni...!...

Baba...

Seorang salesman sedang mempromosikan produk perusahaannya kepada seorang pelajar kolej. Dia menanyakan pertanyaan tentang produk yang dipakai pelajar tersebut.
“Sabun mana yang anda gunakan selama ini?”
Pelajar tersebut dengan selamba menjawab, “Sabun Baba..”“

Kalau deodorant, deodorant mana yang anda gunakan?”“ Deodorant Baba,”jawab pelajar itu.

“Minyak wangi?”“Minyak Wangi Baba.”

“Shampoo?”“Shampoo Baba.”

Akhirnya dengan kecewa si salesman bertanya lagi, “Ok, apakah jenama Baba ini jenama tempatan atau luar negara kerana saya belum pernah dengar? Siapa tahu Anda selama ini memakai produk yang tidak sihat.”

Pelajar itu menjawab, “Bukan jenama tempatan atau luar negara.

Baba itu rakan sebilik saya.
There was an error in this gadget